top of page

JAK NAPLÁNOVAT VÁŠ SVATEBNÍ DEN

Nepodceňujte přípravu

Díky dobře naplánovanému svatebnímu dni se vyhnete nepříjemnostem a stresu v jeho průběhu. Všechno musí být dokonalé, ať už jde o šaty na svatbu, jídlo, hudbu, či dekorace. Plánování svatby může být náročné a stresující, ale pokud víte, na co nezapomenout, můžete si užít celý proces s klidem a radostí.

 

Jak budete za vaši práci odměněni?

• Den bude organizovaný a bez stresu

• Všichni budou vědět, kdy a kde mají být

• Nezapomenete na nic, co je pro vás důležité

• Z harmonogramu je jasné, kdo má co připravit

• Podle harmonogramu sestavíte program pro svatebčany

 

Seznam a rozpočet

Prvním krokem v plánování svatby je stanovení rozpočtu a vytvoření svatebního seznamu. Přemýšlejte o tom, jaké prvky chcete na svatbě mít a kolik peněz jste ochotni investovat do každého z nich. Myslete i na nečekané výdaje.

Určete někoho (svědka, družičku, kamaráda), kdo se bude starat o časový program, bude Vás upozorňovat na další bod ve svatebním programu.

 

Datum a místo

Dalším krokem je stanovení data svatby. Mějte na paměti roční období a časové možnosti svědků a blízké rodiny. Místo konání svatby by mělo být dostupné pro všechny hosty a mít dostatečnou kapacitu pro počet pozvaných.

 

Pár tipů na místa konání svatby:

• Historické zámky

• Malebné vinice

• Romantické zahrady

• Luxusní hotely

• Útulné chaty v horách

• Zahradní párty

 

Seznam hostů

Při plánování svatby je důležité sestavit seznam hostů, abyste věděli, kolik lidí můžete očekávat. Pozvánky by měly být odeslány v dostatečném předstihu, aby hosté měli čas se připravit a potvrdit účast.

 

Nezapomeňte na tyto informace v pozvánkách:

• Jména snoubenců

• Datum a čas svatby

• Místo konání obřadu a hostiny

• Dress code (pokud nějaký chcete – když je to vyladěno do nějakého odstínu,

   tak na fotografiích vše vypadá nádherně)

• Kontaktní údaje pro potvrzení účasti

 

Oblečení pro nevěstu a ženicha

Svatební šaty a oblek pro ženicha patří mezi nejdůležitější části svatebního plánování. Při výběru šatů na svatbu zvažte svůj styl a rozpočet. Mějte na paměti, že šaty budou možná potřebovat upravit, takže začněte s hledáním vhodných šatů alespoň 6-9 měsíců před svatbou.

Ženich by měl zvolit oblek, který odpovídá stylu svatby a je vkusně sladěný s barvami a vzory šatů nevěsty. Nezapomeňte také na doplňky, jako je kravata, manžetové knoflíčky a kapesníček do saka.


 

Svatební obřad a oddávající

Vyberte si oddávajícího, který bude mít na starosti svatební obřad. Může jít o duchovního, notáře nebo jinou osobu oprávněnou provádět svatební obřady. Naplánujte si schůzku, kde prodiskutujete detaily obřadu.

Při plánování svatebního obřadu zvažte tradiční prvky, jako jsou výměna prstenů, sliby a svatební pochod, ale je to čistě na vás, je to přeci vaše svatba.


 

Svatební hostina

Hostina je srdcem každé svatby, a proto je důležité vybrat správné jídlo, nápoje a dekorace. Při výběru menu zohledněte preference svých hostů, alergie a potřeby vegetariánů či veganů. Nezapomeňte také na výběr vhodného nápojového lístku a šampaňského pro přípitek.

Dekorace na svatební hostině by měly být harmonické a odpovídat tématu a stylu svatby. Nezapomeňte na květinovou výzdobu, svíčky, ubrusy, přehozy na židle a neskutečnou službu na výsledných fotografiích udělají jakákoliv osvětlení.

Domluvte se dopředu s majitelem prostor, do kdy bude oslava a za jakých podmínek by se dalo prodloužit.


 

Hudba a zábava

Svatba by měla být veselá a zábavná událost, a proto je důležité zajistit hudbu a zábavu pro hosty. Vyberte si kapelu, reprodukovanou hudbu nebo hudební skupinu, která vám zahraje oblíbené písničky a pořádně rozproudí atmosféru. Zvažte i další formy zábavy. Populární jsou třeba svatební tomboly, fotokoutek, nebo si pozvěte komika či kouzelníka. Zde je to čistě o vás, co vám a vašim hostům bude příjemné. Pokud bude na svatbě hodně malých dětí, nezapomeňte vymyslet i aktivitu pro ně. Pokud to jde, neoddělujte prostory, kde je zábava / tanec s prostory, kde se „sedí“ u jídla. Svatba se pak rozdělí a vázne zábava. Kdo si chce v klidu pokecat, tak si místo najde.

Počítejte s tím, že svatební hosté mohou nachystat něco, co nečekáte.


 

Fotograf

Fotografie jsou trvalou vzpomínkou na váš svatební den, proto je důležité vybrat profesionálního fotografa, který zachytí ty nejdůležitější okamžiky. Při výběru fotografa koukejte na portfolio a na recenze. Ujistěte se, že si s ním domluvíte seznam fotek, které chcete mít, a předem projděte časový plán svatebního dne.

 

Doprava

Doprava je důležitým prvkem svatebního dne, který zajistí plynulý průběh a přepravu hostů mezi jednotlivými místy. Nezapomeňte také zajistit dopravu pro svatební hosty. Jasně si definujte, kdo, kde pojede a kdo se o přepravu bude starat. Mějte již od rána po ruce řidiče pro jakýkoliv případ (zapomenutá občanka, prstýnky, úraz …..)

 

Líbánky

Plánování je stejně důležité jako plánování svatby. Vyberte si destinaci, která vám oběma vyhovuje, a rezervujte si letenky, ubytování s dostatečným předstihem. Přemýšlejte o tom, co chcete na líbánkách dělat, ať už jde o relaxaci na pláži, objevování nových kultur nebo aktivní dovolenou.

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page