top of page

JAK VYBRAT TOHO PRAVÉHO FOTOGRAFA

Svatba patří k těm nejkrásnějším dnům v životě a vždy na ni budete s láskou vzpomínat. Určitě si užijete spoustu příjemných večerů, a to nejen ve dvou, ale i s přáteli, rodinou, dětmi nebo vnoučaty, nad fotografiemi, které vás vrátí zpět do chvíle vašeho sladkého ano. Aby snímky stály za to a vyvolávaly ve vás hezké vzpomínky, nesmíte podcenit volbu svatebního fotografa.

 

Fotografa na svatbu vybírejte pečlivě

Vaši svatbu by měl fotit člověk, jehož styl a přístup se vám líbí a jenž je vám zároveň lidsky příjemný a blízký. Hledáte člověka, jenž se zvládne přizpůsobit každé situaci a nenechá se něčím jen tak zaskočit. Zároveň je důležité si uvědomit, že fotograf pravděpodobně nebude patřit k nejlevnějším položkám vašeho svatebního rozpočtu.

Svatební fotograf by měl být schopen tvořit krásné snímky vědomě a opakovaně, musí se prezentovat uceleným a logickým portfoliem.


 

Každý fotograf má svůj styl

Prostudujte si práci fotografa a hledejte jeho rukopis. Důležitý je výsledek. Od zmáčknutí spouště ke konečné fotografii, kterou vám fotograf předá, je kus práce, zkušeností a umění využít post-processingu. Svatební fotografie je samostatná „disciplína“. Zjednodušeně, pokud se vám líbí barvy, kompozice a celkové pojetí fotografie, zařaďte tohoto fotografa do výběru.

 


 

Fotograf a jeho osobnost

Již víme, jak fotograf fotí, ale jaký je člověk, jak se s ním domlouvá, jak se s ním budu cítit?

Nejvíce toho zjistíte z osobní schůzky.

Nejste si jistí?

Sejděte se a poznáte, jestli Vám fotograf sedí.


 

Kolik mě to bude stát?

Zde opravdu platí velice omílané pravidlo „šetřit se nevyplatí“.

A už jen pro hromadu času a nervů, co jste přípravám věnovali, o to víc chcete mít pěknou památku. A věřte, že opravdu jen zkušený fotograf, který má odpovídající techniku, vám dodá to, co si přejete. Zkušenosti hrají opravdu velkou roli. Takový fotograf ví, kde a kdy má být, ví, jak svatby chodí, dokáže odhadnout situaci, lidi a je vždy ve střehu. Není nic horšího, když přijdete o nečekaný polibek nebo úsměv dojatého tatínka jen proto, že Vám nenaběhl včas foťák nebo nestihl zaostřit.

A toto vše logicky něco stojí.

Každý si sám za sebe musí spočítat, jestli jsou pro něho podstatnější třeba potahy židlí, „luxusní“ svatební noviny a jiné věci, na které si po svatbě stejně nikdo nevzpomene, že tam byly. 

A nebo raději kvalitní fotografie plné emocí a svatebního příběhu?

Nechci a ani to nejde určit, kolik je optimální cena za svatebního fotografa. Záleží na spoustě okolností. Pokud narazíte na fotografa, jehož fotografie vás oslovily a sedí vám jako člověk a líbí se vám jeho přístup, neřešte peníze.

Ono se Vám to vrátí ve výsledku a celkovém přístupu.

 

Jak vidíte, volba toho správného fotografa si žádá svůj čas a důkladné promyšlení. Ač se vám to zpočátku nemusí zdát stěžejní, tak dort a občerstvení budou po veselce snědené, svatební šaty a slavnostní oblek vrácené nebo uložené v šatníku.

Nejhmatatelnější vzpomínka ze svatebního dne jsou fotografie.



 

18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page