top of page

SVATEBNÍ DEKORACE


Vybrat ten správný design a jednotlivé svatební dekorace není vůbec jednoduché. Promyslet všechny detaily si žádá hodně času. Tyto tipy vám však pomohou uspořádat si myšlenky, abyste při výzdobě na nic nezapomněli. 

 

Plán 

je nutné si předem ujasnit do jakého stylu chcete výzdobu ladit a z jakých barev by se měla skládat. Svatební dekorace jsou totiž různé, proto je důležité vše pečlivě promyslet. Jestliže totiž sladíte výzdobu, vaše svatba bude vypadat pohádkově. Nezapomínejte na to, že by vše mělo tvořit harmonický celek také v kombinaci s daným místem, oblečením budoucích novomanželů a dalších doplňků. 


Rustikální styl 

je nyní asi nejoblíbenějším vůbec. Starší budovy, farmy a sklepení s tímto tématem dokonale ladí a dodávají svatebním obřadům uvolněnou atmosféru. Venkovský styl navíc nevolá po luxusu a dokonalosti. Je tedy také ideální pro páry, které chtějí jednoduchou a přírodní svatební výzdobu, za kterou navíc neutratí jmění. Typické jsou přírodní motivy a materiály, například dřevo, kov či sklo doplněné o svítilny, proutěné košíky s ovocem, kovové konve s květinami nebo ptačí klece. 


Romantický styl 

bude populární vždy, neboť k lásce neodmyslitelně patří. Svíčky a květiny jako svatební výzdoba stolů, girlandy a vílí svatební šaty, to jsou prvky, které by na vašem obřadu v tomto stylu rozhodně neměly chybět.  

 

Klasický styl 

upřednostňují páry, které touží po klasické bílé svatbě s jejími tradičními symboly, jako jsou holubice, srdce, rýže a bohatá květinová výzdoba svatební tabule. Tento styl se ve většině případů pojí s církevním obřadem, protože svatební výzdoba kostela či kaple by měla být decentní a jednoduchá. 

 

Moderní styl 

se často nese ve znamení luxusu a jejím cílem je vyvolat u hostů nadšení a obdiv. Páry, které touží na své svatbě opravdu okouzlit, neváhají do výzdoby investovat nemalou částku a zahrnout do ní takové prvky jako obří květinové instalace či velkolepý ohňostroj. 

 

Vintage styl 

už není tak moderní jako v dřívějších letech, přesto jsou některé jeho prvky stále součástí romantických i rustikálních svateb. Gramofon, staré šperky a auta, lucerničky, háčkované dečky nebo sušené květiny, to vše jsou vintage elementy, které dodají vaší svatbě nezapomenutelnou atmosféru. 

 

Stylizace do jasných barev 

Dříve se většina svateb nesla v duchu pastelových tónů a svatební výzdoba byla klasicky bílá, růžová či champagne. Současná doba ovšem přeje živějším barvám. Pokud patříte mezi odvážné páry milující originalitu, kromě korálové můžete vsadit také na pomerančovou, citronovou, smaragdově zelenou, vínovou nebo fialovou. A pokud se výrazné barvy bojíte mezi sebou kombinovat, zvolte různé odstíny jedné barvy. Modrou svatební výzdobu lze například pojmout jako kombinaci bledě modré, ocelové a švestkové. 

 

Krabičky na svatební prstýnky

Svatební prstýnky, které stvrdí váš manželský slib, si zaslouží být uchovány v pěkné krabičce či pouzdře, a to ať už se budete vdávat v kostele či na radnici. Na výběr je například z klasických skleněných krabiček, polštářků z látky či malý kmen stromu s prostorem pro dva prsteny. 

 

Zasedací pořádek

Je důležité, aby každý host věděl, kde bude sedět. Budete tedy muset vytvořit zasedací pořádek. Nakreslete si, jak bude místnost vypadat a kde bude kdo sedět. Vhodné je očíslovat si stoly, nebo jim dát speciální jména – například podle vašich oblíbených filmů, měst či zemí, které jste navštívili. 

Každý stůl poté dobře označte, aby jej hosté neměli problém najít. 

 

Stolní dekorace

Vytvořit výzdobu celé svatební tabule je snad to vůbec nejdůležitější a nejtěžší na celé svatbě. U stolu totiž strávíte společně hodně času – a přeci jen na něj bude upoutána velká pozornost. V případě, že se rozhodnete pro kulaté stoly, které rozmístíte jednotlivě, snažte se dekorovat každý ve stejném stylu. Není však nutné držet se jednotného konceptu jako je tomu u hranatého stolu. Pokud však vytvoříte jeden velký stůl, je potřeba soustředit se na jeho výzdobu a celkový dojem. Zde je důležité, aby k sobě vše ladilo. Na stůl můžete dát v podstatě cokoliv, ovšem nepřehánějte to s množstvím. Jako dekorace na svatební stůl skvěle poslouží malé svícny s čajovými svíčkami, květiny a řada dalších doplňků podle vašeho vkusu. I u této výzdoby samozřejmě myslete na to, aby vše ladilo s okolními barvami a stylem. 


Osvětlení

by na vaší svatbě rozhodně neměly chybět. Vykouzlí totiž kouzelnou atmosféru a skvěle rozzáří celé okolí. Oblíbené jsou zejména u venkovních svateb, a to po západu slunce. Získáte tak nezapomenutelné okouzlující vzpomínky. Nabízí se mnoho různých prvků, které osvětlí váš den.

Jednoduchým řešením jsou klasická světýlka. Ta můžete pověsit kamkoliv. Hodí se do blízkosti stolu, na stěny, ale velmi působivé jsou také, pokud je rozvěsíte například na stromy či trámy. Záleží jen na vašich možnostech. Podobně poslouží také žárovky.



Sladký bar

Party může začít. Je snad něco lepšího, než sklenice vína a pár sladkosti? Od toho tu je bar se sladkostmi. Jedná se o stůl plný sladkostí a čokolády. K jeho přípravě budete potřebovat různé krabičky, sklenice a dekorativní talíře, které ladí se svatební dekorací. Nezapomeňte na brčka, párátka, girlandy, balónky a dekorativní vějíře.


Květiny  

Květiny jsou klasickou volbou pro svatební dekorace a přinášejí svěžest a romantiku. Můžete zvolit bohaté kytice květin jako středové dekorace na stolech, aranžmá na svatební archy nebo vytvořit květinovou stěnu jako pozadí pro fotografie. Pro vytvoření ještě většího dojmu můžete zvolit květiny v kombinaci s prvky, jako jsou světla nebo zrcadla.


Dekorace auta  

Důležitou otázkou je také, jak ozdobit auta na svatbu. Záleží jen na vás, pro jaké svatební dekorace na auto se rozhodnete. Měly by se však lišit podle toho, na jaké auto budou. Nevěstino auto je často zdobeno hlavně květinami, případně stužkami a dalšími drobnými doplňky. Oblíbené jsou také drobnosti, jako je panenka, závoj nebo třeba malý střevíček. Květinové aranžmá se hodí na kapotu, ovšem zdobit můžete i kliky či zrcátka. Na ty jsou vhodné právě mašle, stužky a podobně. Cílem však rozhodně není auto přeplácat.

Auto pro ženicha si také žádá výzdobu – ačkoliv měla by být o něco střídmější než u nevěstina auta. Velmi efektním doplňkem je cylindr. Ten si s trochou šikovnosti zvládnete vyrobit i doma, stačit vám k tomu bude papír, lepicí páska a ideálně voděodolná barva. Ozdobit ho pak můžete ještě stužkou.


 

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page